JavaScript seems to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. Click here for instructions on enabling javascript in your browser.A legtöbb egészségügyi közintézménynek, különösen az egyedi elektromos orvosi berendezéseket használó közintézményeknek és azok kezelőszobáinak speciális szigetelt transzformátorok használatára van szükségük.Képzeljünk el egy nyitott szív műtétet, mely beavatkozás során a sebész egy elektromos szikét használ. Ilyen esetekben a legkisebb áram ingadozás, vagy esetleg áramszivárgás is végzetes lehet mind a műtéten bent lévők és a páciens számára is.

Az energetikai szabályzat megköveteli, hogy az egészségügyi közintézmények állomásainak transzformátorai, alacsonyabbra szabályozott középfeszültséggel (3f-400V), valamint földelt semleges pontokkal kell rendelkezniük. Ez a hétköznapi használat során azt jelenti, hogy potenciális különbség áll fenn az alacsony feszültségű hálózat, és a földelés összes fázisvezetője között, így garantálva a legfolyamatosabb és veszélytelenebb elektromos áramlást.

Az orvosi helységek áramköreire gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében csak PN-EN 61558-2-15 szabvány szerint gyártott izolációs transzformátorok használhatók ezekben a helységekben.

Sok esetben kerül összetévesztésre az "orvosi leválasztó transzformátor" és a "standard leválasztó transzformátor", melyek külső megjelenésük alapján szinte megkülönbözhetetlenek, csak a specifikációjuk alapján beazonosíthatók. Legegyszerűbb ha a termékeknél megadott szabványokat vesszük alapul. A PN-EN 61558-2-15 szabvány vonatkozik az "orvosi leválasztó transzformátoraira", míg a PN-EN 61558-2-4 szabvány a standard "leválasztó transzformátorokra".


A katalógusokban megadott grafikus karakterek szintén hasznosak lehetnek. Az orvosi helységek leválasztó transzformátorok szimbóluma / piktogramja a mellékelt szerint néz ki.Azok a technikai paraméterek, melyeknek meg kell feleljenek és tartalmazniuk kell az orvosi helységek leválasztó transzformátorainak az alábbiak:

- Maximális szekunder feszültség értéke: 250 V - ig
- Maximális terhelés nélküli szekunder feszültség: 250 V -ig
- Névleges szekunder feszültség: 0,5 - 10 kVA
- Frekvencia: 500 Hz - ig
- Teljesítmény: 1.000 V - ig
- Korlátozott rövidzárlati feszültség: Kevesebb mint 3%
- Kapcsolási áram korlátozott impulzusa
- Szigetelési ellenállás a transzformátor szerkezetének különböző elemei között
- Szigetelési ellenállások vizsgálata a különböző szerkezeti elemekre
- Áramszivárgási értékek


Nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni a számos kialakítással kapcsolatos technikai követelményről sem, melyek érintik a szigetelés teljesítményét és a sorkapcsok elhelyezkedését is. Alap követelmény, hogy a transzformátorok olyan földelés-folytonosság ellenőrző rendszerekkel kell működniük, melyek folyamatosan ellenőrzik állapotukat. A BREVE Tufvassons által gyártott UMD szériás transzformátorai gyártásánál nagy hangsúlyt fektettek a biztonságos és folyamatos működésre, melynek eredményeként egy extra vezérlőrendszer is be lett építve készülékeikbe, melyek akár folyamatos villámlás esetén is, mellyel túlfeszültség keletkezik, el tudják látni tökéletesen feladatukat.

A K.K.T.L Hungary Kft. által forgalmazott BREVE orvosi transzformátorai:

UMD egyfázisú orvosi transzformátorok -> Tovább a termékekhez