JavaScript seems to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. Click here for instructions on enabling javascript in your browser.Feltehető a kérdés, hogy miért is lenne nehéz kiválasztani a megfelelő vezérlést a ventilátorok sebességének szabályozásához? Számos tényezőt figyelembe kell vennünk a megfelelő modell kiválasztásánál, melyek megválaszolására az alábbi bejegyzésünk nyújt segítséget.A legfőbb szempont a megfelelő modell kiválasztásánál, hogy pontosan milyen funkciót szeretnénk, hogy a szabályozó betöltsön az adott eszközön vagy rendszeren.

1. Bizonyos fordulatszámokon a ventilátor zajszintje, hangnyomása hangos és szeretnénk módosítani az adott beállításokat.
2. Légáramlás lassítása fűtésnél, mivel az eszköz túl gyorsan keringteti a levegőt és a hőcserélőnk nem képes a megfelelő hőt leadni.
3. Légelszívó rendszer szabályozása épületeknél, mivel teljesítményük túlságosan magas az adott épület fűtési rendszerének hőleadó képességéhez képest.
4. Az 1-3. pontok kombinációi miatt.

Az igényekből észrevehető, hogy minden esetben a ventilátorok fordulatszámának (teljesítményüknek) csökkentéséről beszélhetünk.

Ugyan csak fontos szempont, hogy a ventilátorok motorjainak túlnyomó többsége aszinkronos, melyek szabályozása a legbonyolultabb. Sebességüket a bekötött energia frekvenciája határozza meg, és a standard európai energiahálózatokban a frekvencia állandó paraméter és 50 Hz – ig terjed. Kérdés ilyenkor, hogy ebben az esetben hogyan szabályozhatjuk a ventilátoraink sebességét?

A legkézenfekvőbb megoldás a, amennyiben a frekvencia kezelésére invertert építünk be. A ventilátorok sebességének szabályozására tökéletes megoldás, de számos előnye ellenére komoly hátrányai is vannak, melyek az ára és a túlzott funkcionalitás, melynek eredményeként a szabályozó egység technikai paraméterei összetettebbek.

Az inverteres vezérlésnél hatékonyabb készülékek használható, melyek a ventilátorok feszültségét szabályozza, viszont az aszinkronos motorok fordulatszáma nem függ a feszültségtől, így ez hogyan működhet?

Amennyiben az aszinkronos motoron a vevőt terheljük a ventilátort, melynek rendkívüli nemlineáris terhelési jellemzői vannak (alacsony fordulatszám -> alacsony motorterheléssel; magas fordulatszám -> jelentős motorterheléssel), akkor a fordulatszám az energiaegyensúly következtében csökkeni fog. Ha kevesebb feszültséget szolgáltatunk a motornak, ezáltal kevesebb energiát szolgáltatunk, akkor a légellenállás fékezi a ventilátort. Ennek eredményeként a sebeséget olyan szintre szabályozzuk, mellyel a táplált kevesebb energia megegyezik a ventilátor súrlódási energiájával a levegővel szemben.

Tehát ezekben az esetekben a ventilátorok sebességét tudjuk a feszültség beállításával szabályozni, melyekre az alábbi BREVE termékei a legmegfelelőbbek:

ARW, ARWD, ARWS, ARWT, A3RW, A3RM, ARM:

A termékfunkciók típusomként eltérnek, viszont az előnyeik az alábbiak:

- Csendes működés (Szinuszhullámokat nem torzítják)
- Megbízható indítás bármilyen korábbi beállítással
- Egyszerű kialakítás és működési elv (Magas tartósság)
- Meghatározott alsó feszültségküszöb, mely a motor leállását nem engedi.AREB:

Az AREB egy tirisztoros fordulatszám szabályozó, standard ventilátorvezérléssel, memória funkcióval, minimális sebességkorlátozással és biztosítékvédelemmel ellátva.

Előnyei:

- Nyomáskapcsolóval ellátott (integrált potenciométer), mely megnyomásával az adott helyzetben lévő beállításai érvényesülnek.
- Minimális sebesség beállítási lehetőség: A készülék egy második beépített potenciométerrel rendelkezik, melyet bekötéskor beállíthatunk mely segítségével akár a rövidzárlat lehetőségét is minimalizálhatjuk.
- Univerzális burkolat, síkfelületre történő felszereléshez
- Szabályozó háttérmegvilágítás kék diódával

A termék hátránya, hogy deformálja az áramot a szinuszhullámból, mely növeli a motor zajszintjét. A termék olyan helységek ventilátorainak sebesség szabályozására javasolt, ahol a csendes munkakörnyezet nem kritérium.